Reporterii Din|interior au descoperit cum funcţionează controversatul examen de rezidenţiat şi care este calitatea medicilor, într-un interviu cu Raed Arafat.
„Fiind prea multe căsuţe şi colorându-le, la un moment dat îţi fug ochii. E ca şi cum ai sta în faţa unei cămăşi pline cu pătrăţele. Poţi să fii foarte bine pregătit, dar să ai două zile în care să nu dormi deloc şi atunci să greşeşti toată grila.” Este explicatia halucinata a unui medic rezident care a reușit să obțină nota de 4,94 la examenul de rezidenţiat.
O asemenea explicaţie, difuzată duminică, de la 18.30, la “Din|interior”, poate lăsa pe oricine mut de uimire. Şi ar putea fi chiar comică dacă nu ar fi vorba despre o meserie cum e aceea de medic. Anual un număr mare de medici rezidenti pleacă spre un viitor mai luminos, iar cei care rămân sunt fie prea puţini pentru o concurenţă adevărată, fie dintre cei mai slab pregătiţi. În ultimii zece ani, concursul de rezidenţiat a fost extrem de controversat, mai mereu înconjurat de scandaluri, prost structurat şi organizat, fapt recunoscut de altfel chiar de reprezentanţii ministerului.
„Trebuie să recunoaştem că modul în care admitem la specialitatea rezidenţială este anacronic, este depăşit. Depinde doar de o singură variantă de evaluare şi nu este o variantă reală care să ne spună că acest medic este potrivit pentru specialitatea respectivă. Este unul din aspectele pe care deja lucrăm pentru a găsi soluţii”, recunoaşte Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În încercarea de a vedea dacă a fost doar o pură întâmplare sau o consecinţă a acestui sistem defect, emisiunea Digi24 prezintă şi cazul medicului rezident de la Galaţi, Călin Doboş, căruia i-a murit o pacientă în urma unei simple intervenţii de chirurgie estetică. Iar faptul că există medici care intră la rezidenţiat şi cu note de 4 este motiv