Câţiva studenţi de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara au reuşit să impresioneze juriul unuia dintre cele mai puternice concursuri de robotică şi automatizări organizate la noi în ţară. Ei au câştigat marele premiu la secţiunea de robotică a concursului iTEC desfăşurat la Timişoara.
1 /.
La întrecere au fost invitate mai toate universităţile cu profil tehnic din ţară însă, până la urmă, procedurile de înscriere, care durează o lună, poate chiar mai bine, au fost parcurse până la capăt doar de unităţi de învăţământ superior din vestul României.
Pentru studenţii hunedoreni reuşita de la Timişoara este mai mult decât mulţumitoare, mai alest că, până acum, nu au mai participat la niciun concurs de gen. "Avem un grup de studenţi minunaţi care constituie <> echipei. Este vorba despre Daniel Dănescu, Victor Bănuţ şi Andrei Tamaş. Sunt foarte pasionaţi de ceea ce fac şi, pentru că sunt în an terminal pregătindu-se pentru licenţă, au mai mult timp să vină în laboratorul de automatizări şi robotică", spune profesorul-coordonator al echipei, dr. Gelu Ovidiu Tirian.
<
Echipa FIH a reuşit să câştige toate cele patru probe: labirint, scris, sumo şi freestyle. În proba de labirint roboţii trebuiau să urmeze cât mai repede calea de ieşire dintr-un labirint desenat de utilizatori, fără să lovească marginile culoarelor. La cea de scris micuţele maşinării aveau de scris două cuvinte în mai puţin de cinci minute. Aici programarea rapidă a roboţilor este, de fapt, cheia reuşitei. La proba de "sumo", roboţii imită, oarecum lupta din ringul sportului cu acelaşi nume, iar la free-style, fiecare robot trebuie să arate cât de talentat este.
"La proba de labirint robotul nostru a scos un timp ce a uimit asistenţa: doar 19 secunde. La cea de scris noi am fost singurii care au reuşit să-şi programeze robotul şi să-l facă să scrie cuvintele cerute în mai p