Mai mulți elevi navetiști proveniți din familii sărace au fost puși în situația de a alege între a-și continua școala la licee din oraș sau a se întoarce în comună, pentru că decontarea navetei se face, de luni bune, doar pe hârtie.
Asta în cazul fericit în care la ei în sat există posibilitatea de a merge la liceu. Altfel, ar fi fost nevoiți să înlocuiască naveta la oraș cu o altă navetă, într-o comună învecinată. Așa s-a întâmplat și cu câțiva dintre elevii de la Colegiul Tehnic “Danubiana”. După ce au rupt cu greu din venitul familiei, câteva luni, banii necesari de abonament, când au văzut că nu mai există speranță, elevii au făcut cerere de transfer la școala din sat. Povestea elevilor de la “Danubiana” a avut, însă, un final fericit. Elevii au rămas în continuare la liceul la care au fost repartizați, dar nu cu ajutorul guvernului, care nu și-a onorat o obligație asumată.
“Cazul acestor elevi a fost adus la cunoștința Asociației Părinților din școală, care a decis să deconteze abonamentele acestor copii din fonduri proprii, până la sfârșitul anului școlar. A contat foarte mult faptul că erau copii buni la învățătură și care chiar vroiau să rămână în școală, dar, pur și simplu, nu aveau de unde scoate două milioane de lei, în fiecare lună, pentru drum. Când au venit cu cererile de transfer, au izbucnit în plâns. Transferul nu era, oricum, decât o soluție temporară, pentru că nu exista posibilitatea de a termina liceul la ei în comună, acolo au doar clasă de profesională”, a spus profesoara Cristina Horga, directorul Colegiului Tehnic “Danubiana”.
Câteva mii de elevi din județul Neamț, care fac naveta la liceele din orașe, nu și-au mai primit din luna noiembrie banii pentru decontarea abonamentelor. Pentru ei se pare că învățămăntul nu mai este gratuit.
Mai mulți elevi navetiști proveniți din familii sărace au fost puși în sit