Peste 600 de arme vor fi casate iar mai bine de 200 au fost confiscate de autorităţi, în urma unei ample acţiuni desfăşurate la nivel naţional. Peste 2.000 de deţinători de armament şi muniţie au rămas fără autorizaţie iar 27 sunt cercetaţi penal. Acţiunea a vizat producători de arme, cluburi sportive, poligoane de tir, firme de pază dar şi unităţi culturale.
Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a coordonat în perioada 21 decembrie 2012 – 31 martie a.c., la nivel naţional, o amplă acţiune de verificare a vizei autorizaţiilor de deţinere sau, după caz, de folosire a armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice, precum şi de funcţionare a poligoanelor de tir.
Scopul acţiunii a vizat prevenirea şi combaterea evenimentelor ce pot apărea ca urmare a nerespectării regimului armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice care, conform obiectului de activitate, deţin sau folosesc arme şi muniţii, precizează Poliţia Română.
Poliţiştii formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase au verificat bonitatea judiciară a gestionarilor de arme şi muniţii, a modului de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor, precum şi existenţa fizică şi funcţionalitatea acestora. La acţiune, au participat şi poliţişti de la ordine publică, care au verificat documentele societăţilor, a avizelor de port armă, a existenţei şi eficienţei mijloacelor de protecţie mecano – fizice, precum şi a sistemelor de supraveghere şi alarmare.
Peste 2.000 de autorizaţii retrase
La momentul declanşării acţiunii, la nivel naţional erau autorizate să deţină şi să folosească arme şi muniţii, 1.918 persoane juridice (6 unităţi producătoare, 1.578 de societăţi de pază, 20 de ateliere de reparat arme, 33 de poligoane, 56 de cluburi sportive şi 225 de unităţi culturale).
În urma controalelor, au fost retrase 82 de autori