Toţi cei care vor să asiste la un spectacol, unii ar spune al dezumanizării, alţii ar spune spectacol de anatomie, sunt invitaţi la expoziţia „The Human Body”, deschisă la Muzeul Antipa din Bucureşti. Spectatori sunt cu zecile, chiar de la primele ore ale dimineţii. Cu toţii vin să vadă ceva ce cred ei, nu au mai văzut, dar care nu trebuie nicidecum ratat.
Am intrat şi eu pentru a vedea spectacolul corpului uman, pentru a vedea cât de impresionanţi suntem pe interior şi pentru a mă convinge că omul este într-adevăr special. În galeria muzeului sunt expuse multe corpuri umane, în posturi impresionante. Fără îndoială cu toţii vor fi impresionaţi să vadă aşa ceva pentru că nicio carte de specialitate nu poate evidenţia atât de bine omul. Muşchii, organele, oasele, sistemul circular, totul este expus la parametrii reali. „Sunt doar nişte chinezi, dar cum ne dăm seama de asta?”, se întreba un domn numai un zâmbet.
Oamenii „împăiaţi“ sunt aşezaţi în diferite po-ziţii. Unele cadavre ilustrează jucătorul de tenis pentru a evidenţia cum acţionează muşchii, în timp ce alt trup parcă sărea să prindă o minge de baschet. Şi siluetele feminine se prezintă în faţa vizitatorilor ca adevărate lecţii de anatomie. Sisteme interne sau de reproducere pot fi văzute ca prin oglindă. Peste tot numai inimi, ficaţi şi creieri şi chiar şi o urnă unde puteau fi aruncate pachete de ţigări ale fumătorilor care îşi luau angajamentul să renunţe la tutun. Asta după ce într-o vitrină stă aşezat un ficat sănătos şi un altul bolnav. Cam aceeaşi tehnică este folosită peste tot, pentru a evidenţia diferite stadii ale unor boli, foarte utile prezentările mai ales pentru studenţii la medicină sau la şcolile de asistenţi medicali. Uneori, este totuşi foarte interesant să poţi observa organismul uman în detaliu. Vizita s-a finalizat mai repede decât m-aş fi aşteptat.
La num