După ce, ani buni, a stat în conul din umbră, domeniul balnear constănţean revine în atenţia guvernanţilor. Noul ministru al Turismului intenţionează să readucă unităţile balneare constănţene în centrul atenţiei turiştilor români şi străini. „Turismul balnear şi de sănătate este una dintre cele trei direcţii strategice pe care le-am ales să le dezvoltăm. Avem resurse naturale de excepţie, iar acest sector poate să ofere un produs prin care să avem o creştere economică, locuri de muncă, prevenţie în sănătate şi o creştere a P.I.B.-ului. Rolul ministerului este acela de a prelua şi grăbi actele administrative, legislative, astfel încât turismul de sănătate să se desfăşoare în parametrii europeni“, a precizat Maria Grapini, ministru delegat pentru I.M.M.-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
Oficialul a mai anunţat că, în viitorul apropiat, vor exista modificări legislative în domeniul turismului. Din punct de vedere al potenţialului balnear, litoralul este una dintre cele mai importante destinaţii din ţară, atât ca tratamente, cât şi ca capacitate de cazare. Din păcate, fostelor guvernări nu le-a păsat de gaura în care au ajuns spitalele balneare din judeţul Constanţa. Situaţia a mers până acolo încât, în 2011, Ministerul Sănătăţii a vrut să desfiinţeze o parte din spitalele balneare constănţene. La doi ani distanţă, guvernarea social-democrată a schimbat radical politica în domeniul balnear. „Nu întotdeauna serviciile medicale oferite în străinătate sunt net superioare celor din ţara noastră. Se impune, însă, implementarea unui sistem de management al calităţii în acest sector“, a menţionat Vasile Cepoi, consilier de stat la cancelaria premierului Victor Ponta.
Pe litoral funcţionează în prezent trei mari baze de tratament: Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord (EFOSAN), sanatoriile balneare Techirghiol şi Mangalia.