Proiectul lui Dustin Hofmann de a interpreta pe ecran rolul lui Traian Popovici (1892-1946), primarul Cernăuţiului în timpul celui de-al doilea război mondial, pare să întârzie. Cel puţin pentru moment, cu siguranţă din lipsa finanţării.
În trecere prin Paris, cu o lună în urmă, pentru lansarea filmului „Quartet”, primul său film ca regizor, actorul de 75 de ani a lăsat totuşi de înţeles că are de realizat „lucruri mari”, la care ţine foarte mult.
Cu preţul vieţii sale, primarul Cernăuţiului a reuşit să înşele vigilenţa autorităţilor ocupaţiei germane, dar şi româneşti, ale epocii, care doreau să elimine comunitatea evreiască.
„20 000 de sfinţi”, titlul unui lung metraj consacrat eroului român trebuia să fi fost deja unul dintre evenimentele cinematografice ale anului 2012. Produs de compania canadiană Veni Vici Entertainment Inc., el arată cum, cu preţul vieţii sale, primarul Cernăuţiului a reuşit să înşele vigilenţa autorităţilor ocupaţiei germane, dar şi româneşti, ale epocii, care doreau să elimine comunitatea evreiască. Filmul trebuia precedat de publicarea unei cărti despre aceasta epopee nu prea cunoscută şi uitată.
De origine evreiască prin mama sa, Dustin Hofmann ţine să aducă un omagiu acestei imense figuri – de care nu numai România, ci întreaga umanitate poate fi mândră – a cărei determinare şi curaj a permis salvarea a peste 20 000 de evrei din acest oraş din Bucovina, pe atunci românesc, astăzi ucrainean, destinaţi lagărelor morţii şi camerelor de gazare.
Avocat de carieră la Bucureşti, Traian Popovici a fost rechiziţionat în 1941 de mareşalul Antonescu pentru a-i aplica politica aşa-zisă de „romanizare” la Cernăuţi, pe atunci capitala Bucovinei, devenită românească în 1918. Prin acest termen, dictatorul înţelegea eliminarea evreilor, foarte numeroşi în regiune – Cernăuţi fiind oraşul românesc cu cei mai mulţi evrei, după B