Astăzi îl vom cunoaşte pe profesorul de discipline tehnice Săndel Agache, care predă materiile „Automate Programabile” şi „Sisteme Mecatronice” la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani. Are o experienţă de 12 ani la catedră, timp în care a obţinut numeroase performanţe cu elevii săi. I-a făcut pe aceştia să iubească ceea ce fac şi şi-a câştigat un loc fruntaş în rândul celor mai buni profesori de discipline tehnice. Este absolvent de trei instituţii de învăţământ superior. A lucrat ca inginer în domeniul apărării până în anul 2001, când a simţit că este momentul să se reîntoarcă pe pământurile natale, în Vrancea. În perioada 2001-2006 a predat la Şcoala de Ucenici din Vârteşcoiu, unde ulterior a înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii- Profilul Mecanic Auto, cu posibilitatea, la absolvire, de obţinere a permisului de conducere categoria B. Din 2006 este profesor de discipline tehnice la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani. Aici şi-a făcut prieteni în rândul colegilor de catedră şi şi-a câştigat respectul în rândul elevilor. Este un dascăl pasionat de ceea ce face, dar totodată o persoană sensibilă, pentru care între tehnică şi latura sensibilă a fost întotdeauna o legătură specială.
Reporter: Erau utile în anumite zone strategice şcolile de Arte şi Meserii? Erau în beneficiul elevilor?
Săndel Agache: Erau în beneficiul elevilor, dar în învăţământ şi mai ales în învăţământul tehnic, care este costisitor din punct de vedere al bazei materiale, evoluţia este foarte rapidă, la noi nu avem cum să facem această bază materială, iar colaborarea cu agenţii economici este dificilă.
Rep: Din ce motiv nu aţi vrut să rămâneţi în Bucureşti, după absolvirea Academiei Tehnice Militare?
S.A.: Am lucrat ca inginer în industria specială. Am dorit, după ce am lucrat o perioadă în industria de apărare, să mă înt