Dupa scandalul carnii de cal din Europa, a laptelui praf pentru bebelusi din China, a venit randul Statelor Unite sa treaca printr-o criza alimentara. Mai exact, in urma testelor la nivel national s-a descoperit ca baterii rezistente la antibiotice au intrat in alimente intr-un ritm alarmant, punand in pericol chiar viata consumatorilor.
O organizatie din SUA, Environmental Working Group (EWG), a studiat datele Sistemului National de Monitorizare al Rezistentei Microbilor (NARMS) si a descoperit ca bacterii rezistente la antibiotice se regasesc in nu mai putin de 81 la suta din carnea tocata cruda de curcan, 69 la suta din cotletele de porc crude, 55% din carnea de vita tocata cruda si 39% din carnea cruda de pui, care au fost cumparate in 2011.
"Cred ca este cea mai mare amenintare pentru noi ca natiune si pentru planeta", a spus Lance B. Price, profesor de mediu si medicina muncii la Universitatea George Washington, care a ajutat la studierea informatiilor. "Aceste bacterii rezista antibioticelor din animale si este foarte similar cu ceea ce se intampla la bacteriile rezistente la antibiotice din oameni", a adaugat acesta, citat de CNBC.
Incidenta salmonelei in pui a crescut de la 50 la suta, in 2002, la 74 la suta, in 2011, de exemplu.
Peste 13 milioane de kilograme de antibiotice au fost administrate animalelor din ferme in 2011, potrivit EWG, cu 22 la suta mai mult decat in 2005.
Pe langa combaterea unor boli, antibioticele au fost utilizate pentru a ingrasa animalele folosite in productia de alimente. Potrivit criticilor, din aceasta cauza bacteriile au ajuns sa fie rezistente, la fel cum si la oamenii care iau des antibiotice apar bacterii rezistente.
"Adevarul este ca am ramas fara antibiotice care sa ne mentina animalele sanatatoase", a spus Price.
Pareri pro antibiotice