După ce autorităţile americane au încheiat urmărirea celor doi fraţi suspectaţi în cazul atentatelor din Boston, a ieşit la iveală faptul că Tamerlan Ţarnaev, ucis în urma schimbului de focuri, fusese interogat de FBI în 2011, deoarece guvernul rus era preocupat de posibile legături ale acestuia cu adepţi ai fundamentalismului islamic.
Potrivit unui articol apărut în pagina electronică a cotidianului britanic „The Telegraph“, existau temeri potrivit cărora Tamerlan ar fi urmat să se alăture unor grupări teroriste. Cu toate acestea, el a fost eliberat, după ce FBI a dat asigurări că nu are nicio legătură cu terorismul.
Ieri, surse din interiorul FBI au confirmat că l-au intervievat pe Tamerlan în 2011, la solicitarea unui guvern străin (mai târziu s-a aflat că era vorba despre guvernul rus), cu privire la presupuse legături cu o grupare extremistă.
În urma interogatoriului, agenţii nu au aflat nicio informaţie, astfel încât investigaţia a fost abandonată. Este posibil ca ei să fi efectuat şi o verificare de rutină, analizând informaţiile referitoare la călătoriile peste hotare ale lui Tamerlan şi căutându-i numele în baza de date.
Mama fraţilor Ţarnaev a declarat că fiul său nu ar fi putut lansa atacurile din Boston, tocmai deoarece agenţii FBI îl urmăreau îndeaproape. „Îl controlau, îl urmăreau la fiecare pas şi acum spun că este un atac terorist. Nu este adevărat, fiii mei sunt nevinovaţi“, a afirmat ea şi a adăugat că este „100% sigură că e o înscenare.“
Potrivit unor informaţii date publicităţii sâmbătă, soţia lui Tamerlan, Katherine Russell, s-a convertit la Islam în urmă cu trei ani, după ce l-a întâlnit pe acesta şi a dat naştere fiicei lor, Zahara.
Cei doi fraţi sunt suspectaţi că s-ar fi aflat în spatele atacului din Boston, care s-a soldat cu moartea a trei persoane şi rănirea altor 176 de oameni. Printre morţi s-a