Că e comedie, că e dramă, "pe lângă" merge o bere ori o tărie, după caz. Cam asta e ideea de la care, ca peste tot, a înflorit şi în Oradea aşa-numitul teatru de pub, unde Thalia se simte ca la ea acasă în jeanşii preferaţi ţinutelor scrobite.
Drumul l-a deschis o mână de actori care în 2008 a înfiinţat asociaţia culturală Artemotion. După patru ani, aceasta a ajuns să deţină propriul local rezervat teatrului şi muzicii, iar orădenii au fost cuprinşi de moda spectacolelor independente şi neconvenţionale.
Cu mască, în bar
Pentru amatorii de teatru, spectacolele din pub au devenit deja o obişnuinţă, datorită mai ales asociaţiei Artemotion, înfiinţate pe 10 aprilie 2009 la iniţiativa cuplurilor Mirela şi Sebastian Lupu, respectiv Victoria şi Richard Balint, tuspatru actori ai Teatrului Regina Maria, de a promova aşa-zisul teatru "underground" şi în Oradea.
"Ne-am gândit să ne îmbogăţim volumul de muncă", glumeşte Sebi Lupu, adăugând că, de fapt, şi-au dorit să se exprime şi altfel decât pe scena teatrului clasic.
"În asociaţie noi alegem ce jucăm", spune el. La vremea aceea, în oraş, teatru de pub se jucase doar în cadrul Toamnei Orădene, spectacolele fiind produse de actori din alte oraşe. "Echipa a pornit din această frustrare, că în Oradea nu exista teatru independent", spune şi Victoria Balint, acum director artistic la Teatrul Regina Maria. Prima premieră proprie, comedia Gunoierul, povestea unui bărbat care află secrete despre căsnicia lui de la un tomberon, s-a jucat în toamna aceluiaşi an în clubul Escape, spectacolul fiind produs din fonduri proprii. Cum au avut succes, actorii au hotărât să continue.
Patru ani de "fidelizare"
În ultimii patru ani, Artemotion şi-a dezvoltat treptat repertoriul, jucând comedii româneşti precum Tanţa şi Costel (după un text de Ion Băieşu), Nu-s parale-n buzunare (adaptare după cupletele