În timp ce majoritatea fermierilor din ţară îşi plâng de milă, în partea de est a judeţului Cluj, la graniţă cu judetul Mureş, în Câmpia Sărmaşului, ţăranii îşi muncesc cu sârguinţă pământurile şi îşi cresc animalele, dovedind şi spirit întreprinzător. Mulţi dintre ei au renunţat la serviciul la oraş pentru a deveni fermieri în Frata, care numără în acest moment aproape 1000 de agricultori cu acte depuse la APIA.
Locuitorii din comuna Frata s-au dedicat agriculturii dintr-un motiv foarte simplu: nefiind nicio fabrică în comuna lor, neavând unde să muncească, oamenii, şi în special tinerii, şi-au îndreptat atenţia spre cultivarea terenurilor şi creşterea animalelor.
“ În Frata avem cel mai mare număr de fermieri, respectiv 950 de fermieri cu acte depuse la APIA pentru subvenție. Unii lucrează numai pământ, mai sunt unii care au animale, bovine și ovine, porci mai puțini. La noi fiind o zonă departe de oraș, 27 de kilometri distanţă de Câmpia, 50 de kilometri de Cluj, e mai greu de făcut naveta. Mulți tineri au renunțat la serviciu și se ocupă cu creștere animalelor. Avem fermieri chiar şi cu 600 de oi”, explică primarul comunei Frata, Vasile Trif.
Decât bugetar la oraş, mai bine fermier
Printre cei care şi-au dedicat viaţa agriculturii sunt şi soţii Lăcan. Ingineri de meserie, care ani la rând au muncit în sistemul bugetar, cei doi au decis să devină fermieri. „Eu și soțul suntem ingineri agronomi și am început din 1991, pentru că prevedeam instabilitatea serviciului. Deşi am fost bugetari şi aveam un venit mic, am reuşit să cumpărăm două vițele, iar acum am ajuns să avem 20 de vaci. Ne-am stabilit aici, în Frata, pentru că aici ne-a prins Revoluția și am început să cumpărăm pământ şi să creştem animale, porci şi vaci”,spune Emilia Lăcan.
Investiţia a fost completată de muncă pe măsură, însă chiar dacă le-a fost greu, cei doi soţi nu au renun