Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România, a vizitat operele brâncuşiene aflate în cele două parcuri din municipiul Târgu Jiu și a promis că va face tot posibilul ca operele din municipiu ale marelui sculptor să fie incluse în patrimoniul UNESCO.
Ambasadorul Franței în România, excelența sa Philippe Gustin, a vizitat orașul nostru joia trecută, tot atunci ținând și o conferință de presă la Prefectura Gorj. Gustin a declarat că autoritățile franceze vor sprijini demersurile autorităților locale de a înscrie Ansamblul Monumental de pe Calea eroilor în patrimoniul UNESCO. Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, a declarat că ambasadorul Philippe Gustin va deveni emisarul nostru pentru înscrierea operelor brâncuşiene în patrimoniul UNESCO. „Constantin Brâncuşi este un liant între cele două ţări. Majoritatea francezilor nu ştiu că Brâncuşi este român, dar astăzi Brâncuşi aparţine patrimoniului nostru mondial. Susţin demersurile autorităţilor pentru a înscrie operele lui Brâncuşi în patrimoniul UNESCO, pentru că eu consider că opera acestui artist merită”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franței în România.
Discuții și despre repatrierea osemintelor
Philippe Gustin a afirmat că procesul de repatriere a osemintelor marelui sculptor Constantin Brâncuși este unul privat, care se poate desfăşura între descendenţii lui Brâncuşi şi executorul testamentar: „Nu este o chestiune care priveşte statul român, ci este o problemă privată. Când cineva moare, există un executor testamentar, care va decide un drept care va fi repus pentru o persoană decedată. Statul nu intervine atâta timp cât executorul testamentar acceptă plasarea osemintelor în altă parte. Este o procedură administrativă. Decizia este una de drept privat şi nu implică statul”, a spus ambasadorul Franței în România. Poetul Laurian Stănchescu, cel care a inițiat acțiunile de