Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu consideră surprinzătoare declaraţia ambasadorului rus referitoare la baza de la Deveselu, "în condiţiile în care baza nu a fost considerată ca fiind o ameninţare pentru capabilităţile de descurajare nucleară ruseşti".
"Nu poţi spune că un sistem care este strict defensiv, şi sistemul de apărare antirachetă este strict defensiv, este îndreptat împotriva cuiva. Pentru că, din punct de vedere tehnologic, aceste componente ale sistemului, pe de o parte, nu pot fi transformate în componente cu caracter ofensiv, existând o mulţime de argumente tehnice care susţin acest lucru - de la viteza pe care o au interceptorii, la modul în care ei sunt construiţi ş.a.m.d., iar din punct de vedere juridic, în acordul pe care noi l-am încheiat cu SUA în 2011, este prevăzut foarte clar că aceşti interceptori nu pot fi utilizaţi decât pentru legitimă apărare, în conformitate cu Carta ONU. Prin urmare, nu poţi spune că un sistem defensiv îţi ameninţă capabilităţile de descurajare, deci de ameninţare cu potenţială reacţie de folosire a scutului rachetelor balistice ruseşti, pentru că asta înseamnă o ameninţare cu folosirea forţei, care este incompatibilă cu dreptul internaţional contemporan", a afirmat, duminică, Bogdan Aurescu, la Conferinţa ''Interesul naţional şi actualitatea suveranităţii. Politica externă a României şi paradigma învingătorului", organizată de TNB.
El a precizat că a participat de curând, la Bratislava, la o Conferinţă internaţională de securitate, unde a fost abordată, printre altele, problematica apărării antirachetă.
"Sigur că una dintre temele care a fost discutată acolo pe larg s-a referit exact la modul în care Rusia poate să fie angajată pentru a coopera cu NATO, aşa cum s-a decis împreună la Summit-ul de la Lisabona al Alianţei Nord-Atlantice în noiembrie 2010, în aşa fel încât să creăm împreună o