În Romania, programul Grundtvig este gestionat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Ghidul și alte documente aferente în limba română pot fi accesate pe adresa: http://www.llp-ro.ro/?d=46.
Programul GRUNDTVIG își propune să ofere alternative educaționale și să îmbunătățească accesul celor care, indiferent de vârstă, doresc să dobândească noi competențe prin forme de educația adulţilor. GRUNDTVIG vine în întâmpinarea nevoilor de predare/învățare ale adulților și se adresează instituțiilor sau organizațiilor care asigură sau facilitează educația acestora. Orice organizație din domeniul educației adulților, din sistemul formal, non-formal sau informal poate să participe la programul Grundtvig. Adultul, în sensul programului Grundtvig, este o persoană de peste 25 de ani, sau un tânăr sub această vârstă, care nu mai este cuprins în sistemul formal de educație.
Programul Grundtvig intenționează: să răspundă provocărilor educaționale impuse de îmbătrânirea populației/ creșterea speranței medii de viață în Europa; să sprijine oferta și să răspundă cererii de alternative educaționale pentru adulți, cu scopul de a ameliora cunoștințele și competențele acestora.
Prin acțiuni și tipuri de activități specifice, programul Grundtvig își propune:
să crească accesibilitatea, calitatea și volumul mobilităților în Europa, pentru persoanele implicate în educația adulților; până în anul 2013 se preconizează acordarea de sprijin financiar pentru cel puțin 7000 de persoane să amelioreze calitatea și să crească volumul cooperării între organizațiile implicate în educația adulților în Europa; să asiste persoanele care provin din categorii și contexte sociale vulnerabile și/sau marginalizate, în mod deosebit persoanele vârstice și pe cei care au ieşit din sistemul formal de educaţie fără c