Pictorul romașcan este o prezență obișnuită în galeriile mari din țară și străinătate. 80% dintre lucrările realizate de pictorul Codreanu au fost lucrate în manieră clasică, în ulei pe pânză. Lucrări ale sale se găsesc în colecțiile unui președinte al României, ale unui ambasador al SUA la București, dar și în sediul Operei din Viena.
“Acolo unde lucrările mele au plăcut, ușile galeriilor mi-au rămas deschise, ceea ce nu este decât onorant pentru mine”, explică pictorul.
Altfel spus, inteligența, asociată cu spiritul creativ al pictorului, a condus la realizarea unor lucrări care au fost apreciate, în egală măsură, de cunoscători în domeniul artei, dar și de iubitori de frumos. Faptul că prima expoziție personală de pictură a deschis-o în anul 2003, la București, ne arată că romașcanul apreciază lucrurile după principiul “totul sau nimic”.
Deși “atacă” mai multe stiluri, Alexandru Panatta Codreanu recunoaște că stilul clasic este mai aproape de sufletul lui și al colecționarilor.
“Ca o explicație imediată, lucrările mele sunt explicite, de impact, plac de la prima vedere. Deși abordez o diversitate de stiluri, 80% dintre lucrările care au fost cumpărate au fost lucrate în manieră clasică, în ulei pe pânză. Cele moderniste au o durată de viață sezonieră. Se merge mult, acum, pe varianta decorativă, care poate fi abordată cu ușurință. Sunt lucrări ușor de executat, care necesită un timp de lucru mai scurt”, spune pictorul Codreanu.
Pictura de calitate, un domeniu costisitor
Comparativ cu alte forme de expresie artistică, pictura cere o bază materială costisitoare. “Este o profesie scumpă, dacă vrei să prezinți la înălțime. Ca lucrarea să fie completă, trebuie să ții seama nu doar de execuție, ci și de materialele folosite – pânză, vopsele – și să nu neglijezi rama, care vine ca o întregire a lucrării. Partici