Marea speranţă a României de mâine, în graniţele sale istorice, o constituie junii de peste Prut. Şi un nou exemplu, în acest sens, este publicista Victoria Ungureanu, una dintre cele mai îndârjite jurnaliste, pe calea reflectării vieţii aşa cum este, nu cum o poleiesc politicienii, indiferent de orientarea lor, de stânga, de centru sau de dreapta. Cum vede ea lumea de mâine? Răspunsuri realiste - într-un dialog bine temperat.
Ce aşteaptă tinerii de azi, din Republica Moldova, de la presa autohtonă? Care sunt principalele teme care le atrag atenţia zilnic, la radio, televiziune, pe Internet?
Corectitudine! Ori ceea ce ni se prezintă de majoritatea instituţiilor mass media, finanţate de partide şi oameni politici, nu este decât un adevăr mascat. Tinerii, în marea lor majoritatea, şi-au pierdut încrederea în presă. Mai mult decât atât, se ştie cine pentru cine munceşte, a cui este instituţia X şi cine îi plăteşte salariul jurnalistului Y. Pe piaţa media au mai rămas puţine instituţii media şi jurnalişti care nu ”mângâie pe creştet”, nici un politician şi anume aceşti jurnalişti vor avea întotdeauna credibilitate în faţa tinerilor informaţi.
Ne plac jurnaliştii creativi şi curajoşi, pentru că produsele media, pe care le regăsim pe paginile ziarelor, la emisiunile radio şi TV, deseori generează trista impresie că sunt făcute, aşa, doar pentru a primi un salariu la sfârşitul lunii. Probabil, avem nevoie de mai mulţi jurnalişti dornici să-şi uimească publicul. Mie de exemplu, îmi plac multe dintre emisiunile din afară, cum sunt cele din România. Sigur, le excludem pe cele cu teme de scandal şi dezbateri ieftine, despre divorţul unor persoane, care devin, peste noapte, publice.
Ce anume aţi avut în vedere atunci când aţi înfiinţat website-ul Everyday Journalism?
Sloganul nostru este ”Contează cine te informează”. De aici şi explic