Mii de analize sunt efectuate, anual, în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea. Este vorba, în majoritate, de analize microbiologice ale apei potabile, determinarea infecţiei sifilis sau HIV. Spre deosebire de alte laboratoare din structurile DSP din ţară, cel din Vrancea este acreditat RENAR, acreditarea atestând calitatea analizelor efectuate.
Anul trecut, în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au fost efectuate 4.064 de determinări la 1.016 probe recoltate din sursele de apă din judeţ, din care 102 au ieşit necorespunzătoare. Pentru alimente au fost realizate 300 determinări pentru 146 de probe. În cadrul Laboratorului de Toxicologie au fost efectuate mii de determinări chimice şi fizice pentru evaluarea riscului de expunere profesională în mai multe domenii industriale din judeţ, care au vizat pulberile textile, de celuloză, lemn, gaze sau vapori iritanţi şi diferiţi solvenţi organici. De asemenea, angajaţii laboratorului au analizat riscul de expunere profesională în 51 de unităţi economice, analizând 4.459 probe de microclimat şi 2.623 probe de zgomot. În urma analizării probelor, au fost făcute recomandări de reducere a limitei concentraţiei noxelor, recomandări tehnico-organizatorice şi medicale.
În cadrul Laboratorului de Microbiologie, care are în componenţă Laboratorul de Coproculturi, de Aerogene şi de Virusologie, au fost efectuate peste 5 mii de analize pentru determinarea diferitelor boli infecţioase. Anul trecut, Laboratorul de Coproculturi a lucrat 671 probe, pentru care au fost efectuate 1.350 determinări. Probele proveneau din Secţia de Boli Infecţioase şi Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, cabinete medicale, dar şi de la spitale din judeţ. De asemenea, au fost efectuate şi 208 examene coproparazitologice.
Laboratorul de Aerogene a lucrat 258 exudate nazofaringiene, din c