Zeci de medici celebri sunt dați de gol de propriile declarații de avere că încasează bani de la companiile farmaceutice. Doctorii le văd însă ca pe investiții în educație, și nu ca pe „obligații” Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Medicii care au făcut prescrieri fără acoperire s-au aflat, în ultimele luni, în centrul unor scandaluri care s-au lăsat cu percheziţii şi arestări.
Ironia face însă ca, în vreme ce doctorii obişnuiţi sunt nevoiţi să se mulţumească cu „resturi” de la distribuitori sau laboratoare, punându-şi pielea la bătaie, zeci de manageri sau şefi de secţie câştigă şi sute de mii de lei din contractele cu firmele de medicamente sau studii clinice.
Veniturile sunt trecute în declaraţia de avere, fără teama că vor fi deranjaţi de procurori.
Știrea zilei:UPDATE. Atentatul din Boston. A fost capturat atentatorul căutat de poliție | VIDEO
Un discurs valorează sute de euro
Există două metode prin care companiile farma pot răsplăti medicii. Prima dintre ele este să îi invite ca vorbitori la diverse seminarii sau conferinţe. Participarea e remunerată şi cu câteva sute de euro. Preferaţii producătorilor sunt medicii cu notorietate, manageri sau profesori. În general, companiile ce investesc în educaţia doctorilor au cote de piaţă mari şi produse scumpe.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente consideră însă că prin sponsorizări ajută sistemul medical. „Statul nu investeşte în educaţia medicilor. De aceea intervin companiile private, fără nicio obligaţie din partea medicului, care dacă rămâne doar cu ce a învăţat în facultate, nu-şi poate trata bine pacienţii”, susţine Dan Zaharescu, director al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România. Asociaţia a adoptat un cod de etică potrivit căruia companiile nu au voie să organizeze evenimente la cinci stele şi nu pot face cadouri peste 150 de lei.
Studii cl