După alegerile prezidențiale care au confirmat triumful lui Nicolas Maduro, considerat succesorul lui Hugo Cheavez, tenisunile continuă să fie la un nivel ridicat în Venezuela atât în mediul social, cât și în cel politic. Opoziţia acuză guvernul noului președinte că a efectuat arestări masive în rândul manifestanţilor care protestează încă de luni faţă de rezultatul alegerilor, în opinia lor, marcate de nereguli, în timp ce Maduro acuză tabăra adversă de instigare la violență a protestatarilor.
Potrivit unei deputate a opoziţiei, Delsa Solorzano, citată de Agerpres, 242 de manifestanţi au fost arestaţi în cursul săptămânii în special pentru că au ieşit în stradă cu cratiţe şi tigăi în cursul protestelor.
'Nu ştiam că să ţii în mână o cratiţă sau o tigaie reprezintă un act terorist', a menţionat deputata, făcând cunoscut că în statul Carabobo (nord-est) au fost arestate 91 de persoane, în Barinas (vest) 44, în Lara (nord-vest) 70, în Monagas (nord-est) 35 şi în statul Sucre două. Majoritatea celor arestaţi au fost eliberaţi între timp.
Protestatarii arestaţi în statul Lara 'au fost torturaţi', a atras atenţia Delsa Solorzano în cursul unei conferinţe de presă.
Ei au fost arestaţi sub acuzaţia de 'deţinere de cratiţe, asociere ilegală, rebeliune, ocuparea drumurilor publice şi terorism', a mai afirmat ea.
Deputata a făcut cunoscut, de asemenea, că aproximativ o sută de funcţionari au depus plângeri pentru hărţuire la locul de muncă, fiind suspectaţi că nu l-au votat pe Nicolas Maduro.
Acesta din urmă a fost declarat câştigător al prezidenţialelor de la 14 aprilie cu un avans de 1,8%, situaţie ce a determinat opoziţia să ceară renumărarea buletinelor de vot şi a declanşat manifestaţii, soldate cu opt morţi, potrivit guvernului de la Caracas.
Autorităţile venezuelene îl acuză pe liderul opoziţiei, Henrique Capriles, învins