de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
21 aprilie 2013 23:30
2 vizualizari
A-A+
Pentru prevenirea apariţiei unor evenimente nefericite privind comercializarea şi consumul cărnii de miel, a produselor lactate, consumul de ouă sau de alte alimente specifice perioadei Sărbătorilor Pascale, conducerea DSVSA Sibiu atrage atenţia populaţiei să se protejeze prin achiziţionarea alimentelor numai din spaţii sau unităţi înregistrate şi autorizate sanitar-veterinar, evitând comerţul stradal, de la marginea drumului sau direct de la stâni ori din curţile crescătorilor.
În cazul cărnii de miel, trebuie verificată existenţa ştampilei ovale care certifică faptul că mieii au fost sacrificaţi într-un abator autorizat sau a ştampilei rotunde care atestă că mieii au fost sacrificaţi într-un centru autorizat temporar.
"Activitatea acestor unităţi de sacrificare - declară dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu - va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizaţi şi împuterniciţi de conducerea D.S.V.S.A. Sibiu care vor examina, marca prin ştampilare, certific]nd carnea rezultată."
Tansportul mieilor la unităţile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii fiind crotaliaţi, însoţiţi de documente de mişcare şi sanitar-veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora, iar crotaliile de la mieii sacrificaţi vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operaţi în baza naţională de date.
"Transportul cărnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua în condiţiile impuse de legislaţia specifică, privind amenajarea mijlocului de transport, a spaţiului de depozitare şi expunere şi cu respectarea normelor de igienă şi temperatură, în caz contrar crescătorii riscă amenzi usturătoare", a mai precizat Penţea.
Prin respectarea acest