Criza politică pare să se apropie de sfârșit în Italia, unde preşedintele în exercițiu, Giorgio Napolitano, a acceptat sâmbătă un nou mandat, după încă un vot desfăşurat în Parlamentul din Peninsulă. În contextul impasului politic, liderii principalelor formațiuni i-au cerut lui Napolitano să accepte încă un mandat, dupa 5 scrutine în care forțele politice din Italia nu s-au putut pune de acord privind propunerea unui nou șef de stat. Italia este republică parlamentară, unde președintele este ales de Parlament.
Napolitano, care în iunie va împlini 88 de ani, a acceptat sâmbătă să candideze pentru un nou mandat de preşedinte, după ce, pe parcursul ultimelor săptămîni, argumentase că este prea bătrân pentru a accepta un nou mandat de şapte ani de preşedinte al Italiei. Dar, sâmbătă, în contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano să accepte încă un mandat.
"Nu mă pot sustrage responsabilităţii pe care o am în faţa naţiunii", a spus, până la urmă, Napolitano, acceptând noua candidatură.
Conform presei italiene, Napolitano a primit în total 738 de voturi, depăşind cu mult pragul de 504 voturi, adică jumătate plus un vot din totalul de 1.007, scrie Mediafax.
Beppe Grillo, liderul Mişcării populiste şi contestatare Cinci Stele, a denunţat aranjamentele politice care au condus la susţinerea unei noi candidaturi a lui Napolitano, calificând această situaţie drept o "lovitură de stat" şi făcând apel la manifestaţii. Acordul politic de la Roma, salutat de UE
Comisia Europeană l-a felicitat sâmbătă pe preşedintele italian în exerciţiu, Giorgio Napolitano, pentru realegerea sa în funcţia supremă, notează AFP, citată de Agerpres.
'Realegerea dumneavoastră intervine într-un moment decisiv pentru procesul de integrare, care