Dieta South Beach a fost descoperită accidental de către cardiologul american Arthur Agatston, aceasta a devenit un adevărat trend în rândul persoanelor interesate de metode sănătoase şi rapide de slăbit.
Dr. Agatston a observat că regimul pe care îl recomandă pacienţilor, pe lângă rolul iniţial de a îmbunătăţi funcţiile inimii, îi ajută pe aceştia să piardă rapid din greutate, reglează colesterolul, glicemia şi creşte energia organismului. Combinaţia alimentelor a fost gândită în aşa fel încât să nu genereze oboseală sau disconfort. Aceasta dieta este apreciata chiar si de vedete de la Hollywood.
Persoanele care ţin acest regim pot da jos între 4 şi 7 kilograme încă din primele 2 săptămâni, fără să sufere de foame. Datorită alimentaţiei echilibrate, senzaţia de saţietate este prezentă pe tot parcursul dietei.
Faza 1
Prima fază a dietei durează 2 săptămâni, perioadă în care sunt eliminate din meniu zaharurile şi făinoasele, fiind selectate doar alimente cu indice glicemic redus. Se consumă carne slabă şi peşte la grătar, legume la abur, brânzeturi slabe şi salate, gustări pe bază de nuci şi preparate cu grăsimi sănătoase - cum este uleiul de măsline. Dacă este respectată în detaliu, faza 1 are cel mai mare impact asupra greutăţii, pe parcursul celor 14 zile putând fi pierdute până la 7 kilograme, în funcţie de organism. Alimentele interzise in faza intai sunt: bomboanele, prajiturile, biscuitii, inghetata, zaharul sau alcoolul de orice fel.
Faza 2
Cea de-a doua fază a dietei se întinde pe o perioadă mai îndelungată (2-3 luni), în funcţie de greutatea dorită în final. Regimul continuă, permiţând reintroducerea în alimentaţie a anumitor produse interzise în prima fază – fructe, ciocolată neagră, pâine, paste făinoase, orez, cereale, cartofi. Pe parcursul acestei faze, scăderea în greutate continuă, în general, cu pierde