Vine o vreme cand, potrivit intelepciunii populare, "parul destept paraseste capul... mai putin destept".
Subtierea firului sau chelirea nu sunt insa exclusiv legate de varsta. Exista alte motive pentru aparitia problemelor capilare, dar exista si foarte multe metode de a impiedica sau cel putin de a incetini caderea parului.
Factorul ereditar
Mostenirea genetica este cauza cea mai comuna, spune Simon Gilman, hair-stylist cu peste 15 ani de experienta.
Acesta a constatat ca o buna parte dintre clientele sale mostenesc problemele cu parul si ca este suficient sa vezi scalpul unei femei mai varstnice pentru a-ti putea da seama cum va arata in viitor capul nepoatei.
Barbatilor li se poate aplica - sustine americanul - aceeasi regula, a genei recesive de la bunicul de pe linia materna. Cu toate statisticile, oamenii de stiinta nu au reusit inca sa determine cu precizie gena responsabila de rarirea parului.
Factorul hormonal
Fluxul de hormoni care insoteste pubertatea si adolescenta poate determina subtierea firului de par sau caderea temporara a acestuia.
Menopauza, la randul sau, poate declansa aceeasi problema. Nasterea si perioada post-natala sunt alte cauze posibile. Medicul specialist va poate da sfatul cel mai bun.
Factorul stres
Problemele emotionale ca frica, anxietatea, starea de panica ori suprasolicitarea intelectuala (in timpul sesiunilor de examene, in cazul unor sarcini de serviciu mult prea grele sau intense) pot genera caderea masiva a parului.
Atunci cand cauza dispare, podoaba capilara isi revine, de obicei, de la sine. Se poate intampla ca, urmare a unui soc emotional, persoana sa cheleasca rapid.
Factorii medicali
Potrivit site-ului Clinicii Mayo, cateva probleme si conditii medicale determina subtiere