Sute de gorjeni aşteaptă să fie despăgubiţi după ce pe terenurile lor au fost construite blocuri sau instituţii publice. Oamenii speră că îşi vor primi banii mai uşor după ce, săptămâna trecută, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedărilor. Numai la Primăria Târgu Jiu au fost depuse aproximativ 1200 de notificări din partea cetăţenilor care îşi revendică terenurile şi construcţiile luate de comunişti. Printre imobilele revendicate se află şi trei grădiniţe de pe raza municipiului.
Nu doar primăriile vor pierde construcţii şi terenuri importante, ci şi Direcţia Silvică Gorj, care speră să mai rămână măcar cu 90 de mii de hectare de pădure.
Gorjenii care au avut de suferit prin măsurile luate în urmă cu 70 de ani speră să fie despăgubiţi mai uşor odată cu asumarea răspunderii Legii retrocedării. „De peste aproximativ 3 ani aştept să fiu despăgubit de către primărie pentru un teren pe care acum se află o construcţie a statului. Mi s-a spus că dosarul e la Bucureşti, însă până acum nu am primit nici un leu. Poate se înlesnesc despăgubirile după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea retrocedărilor”, a declarat Adrian Ciobanu.
Referitor la despăgubirile financiare, Victor Ponta a precizat că beneficiarii care au deja titlu de despăgubire, dar care din 2011 n-au mai primit nimic pentru că s-au terminat acţiunile la Fondul Proprietatea, vor primi despăgubirile în cinci ani, ceilalţi în şapte ani, iar cesionarii vor obţine doar 15% din diferenţa între preţul plătit proprietarului şi valoarea de despăgubire.
Revendică grădiniţe şi cartiere
La Primăria Târgu Jiu au fost depuse aproximativ 1200 de notificări de către cetăţenii care au rămas fără terenuri şi construcţii în regimul comunist. „În momentul de faţă, avem depuse 1199 de notificări. De asemenea, mai avem de soluţionat încă 336 de notificări î