Ideea reducerii TVA la pâine nu este nouă, dar aplicarea ei pare să se piardă în hăţişul dezbaterilor între guvernanţi şi mass media. Premierul Victor Ponta spune că vrea ca reducerea să se materializeze, cu toate că documente la temă, “pierdute”, contrazic această intenţie.
Promisiunea de a reduce TVA la alimente, făcute de actuala guvernare încă din campanie, pare a fi departe de materializare. După mai multe luni de dezbatere, pâinea a rămas să facă obiectul unui proiect pilot de reducere a cotei de TVA. Dar şi aici, situaţia este destul de complicată.
În timp ce guvernanţii dau asigurări că reducerea TVA la pâine va deveni realitate, documente interne indică un final cu totul diferit al acestui proiect.
Un document al Ministerului Finanţelor, cu semnătura unui secretar de stat, ştampilă şi număr de înregistrare, a fost obţinut de presă. Acesta arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi “cel puţin teoretic” poate crea premisele de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze, surse ce nu pot fi deocamdată asigurare.
Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.
Ministerul Finanţelor arată astfel că, deşi “pentru anii următori” anului 2013 cel puţin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creşterii bazei de impozitare şi, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creştere a gradului de colectare a TVA, pe terme