Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, s-a refugiat la conacul grofului Karatsonyi, din Banloc (judeţul Timiş), unde a locuit până când a trebuit să plece în exil
Elisabeta, fiica cea mare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria şi sora lui Carol al II-lea, a fost denumită “una dintre cele mai ciudate printese din Regatul român”.
Ea a devenit regina Greciei în anul 1922, după căsătoria cu George al Greciei, însă divorţează destul de repede şi se întoarce în ţară.
Elisabeta de România a cumpărat domeniul de la Banloc (judeţul Timiş) pentru că era deranjată de relaţia fratelui ei cu Elena Lupescu. Pentru că nu dorea să se certe cu ei, strânge bani din renta viageră pe care o avea şi cumpără Castelul Banloc de la un grof din Banat.
Castelul din Banloc a fost construit în 1793 de contele Karatsonyi şi a devenit reşedinţa prinţesei Elisabeta în 1933.
Elisabeta renovează Castelul Banloc, care capătă un farmec aparte.
Câteva scrieri menţionează faptul că încăperile erau pline de obiecte valoroase: antichităţi, tablouri apartinând stilului rococo, sculpturi din marmură şi chiar o mumie din Egipt. Palatul Elisabeta din Bucureşti are decoraţiuni asemănătoare, pentru că prinţesa a fost atât de impresionată de piesele de mobilier găsite, încât a avut grijă ca celălalt palat să fie amenajat în acelaşi stil.
Alături de două servitoare
Elisabeta s-a retras definitiv la Banloc, urmată de două servitoare ce i-au rămas credincioase până la capăt.
Este perioada în care va picta câteva frumoase uleiuri pe pânză, ce vor fi reproduse în volumul memorialistic al mamei sale, The Country That I Love („Ţara pe care o iubesc”) - ce a fost tipărit în mai multe ediţii, dar niciodată tradus în româneşte. În primăvara anului 1947, principesa primea o telegramă prin care era a