Ştiai că farmacia verde este bogată în antibiotice naturale eficiente?
Usturoiul atacă virusurile
Deşi nu te încântă mirosul pe care-l emană, usturoiul conţine anumite substanţe ce pot înlocui cu succes penicilina. „Probabil cea mai la îndemână plantă cu acţiune antimicrobiană, antivirală şi anticancerigenă este usturoiul, datorită substanţei numite alicina (dialil thiosulfat). El este, de asemenea, eficient în tratarea infecţiei cu Helicobacter pylori şi a numeroase infecţii virale şi digestive”, explică dr. Mircea Tampa. Decoctul de usturoi este un excelent antiviral. El se obţine din doi-trei căţei de usturoi zdrobiţi şi fierţi în 200 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute. Aceleaşi efecte antibacteriene le are şi siropul de usturoi, pe care îl prepari prin fierberea a 50 g de usturoi în 200 ml de apă. Se strecoară şi se îndulceşte cu 50 g de zahăr. Mai mult, usturoiul poate fi folosit ca antibiotic şi pentru arsurile sau rănile deschise sub formă de compresă.
Muşeţelul împiedică dezvoltarea bacteriilor
Componentele uleiului volatil de muşețel au o acţiune antibiotică ce împiedică înmulţirea bacteriilor. Iată de ce această plantă este recomandată în tratarea multor afecţiuni genitale. Muşeţelul calmează pielea iritată, calmează enterocolitele, are efect antiinflamator şi decongestionant. Pentru băi şi pentru spălături, se prepară o infuzie din două linguriţe de flori la 200 ml apă fiartă. „Uleiurile volatile extrase din muşeţel seamănă mult cu antibioticele moderne, deoarece conţin compuşi cu structuri diverse: alcooli, aldehide şi cetone etc”, ne spune dr. Mircea Tampa, medic. Bea câte o linguriţă cu ulei volatil de muşeţel de trei ori pe zi.
Echinaceea întăreşte imunitatea
Tinctura de echinaceea ajută organismul să lupte cu succes împotriva virusurilor ce pot duce la răceală, tuse, gripă sau bronşită. Ea se prepară din 20 de li