Licitația pentru tichetele-cadou de sărbătorile pascale pentru salariații Complexului Energetic Oltenia a fost organizată ieri. Contractul are o valoare de 13, 7 milioane de lei, firma desemnată câștigătoare având discountul cel mai consistent: 500.000 de lei, adică o reducere de 5 miliarde de lei vechi.
Managerul Laurențiu Ciurel a vorbit despre obiceiul firmelor care participă la astfel de licitații de a oferi dicounturi foarte atractive pentru companiile care apelează la acestea: „Iată că, de această dată, discountul va fi gestionat de CE Oltenia și este vorba de câteva miliarde de lei vechi. Până acum, aceste reduceri dispăreau în ceață, nu ajungeau la societatea de stat”, spune managerul.
„Discountul nu va lua alte căi”
Surse din sistem vorbesc despre faptul că sindicatele FNME erau cele care foloseau discounturile după bunul plac, în sensul că nimeni nu știa ce se întâmplă cu „plusul” obținut în urma unui astfel de contract, atribuit în mod frecvent fără licitație: „Până acum s-au făcut achiziții directe. Noi nu cumpărăm bucățele de hârtie, ci discount. Am observat că firmele cu astfel de activitate sunt dispuse să facă reduceri substanțiale de care nu am știut până acum! Acest discount de 500. 000 de lei va fi gestionat de companie, nu va lua alte căi…”, a mai declarat Laurențiu Ciurel.
Cum se fura discountul
Iată cum se proceda în societățile de stat care formează acum CE Oltenia: „Discountul este în funcție de numărul tichetelor și până acum mergea în buzunarul sindicatelor de la FNME, care se ocupau de acordarea acestor facilități. Tichetele care reprezentau discount nu mai intrau în contabilitatea societății, erau facturate separat sau nu mai erau facturate deloc. Tichetele erau apoi valorificate după bunul plac al liderilor de sindicat, fără să-i întrebe nimeni nimic, fără să dea socoteală. Întotdeauna a fost vorba desp