Un sondaj comandat de BBC în România și Bulgaria arată că eliminarea restricţiilor de muncă nu a avut încă impact asupra numărului de persoane care intenţionează să se mute în Marea Britanie sau alte ţări din cadrul Uniunii Europene, așa cum a scris presa britanică. Sursa: Gabriel Miron
Mai mult, rezultatele arată că o cetățenii bulgari își doresc mai mult să plece în Marea Britanie decât românii, însă și aici cifrele sunt mult mai mici decât cele avansate anterior.
În România, un număr foarte mic de persoane, 1% din eşantionului anchetei, sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenţii de recrutare, fie pe cont propriu.
În Bulgaria, cifrele au fost mai mari, şi anume 4,2% dintre cei chestionaţi. Cu toate acestea, cele mai multe persoane interesate să vină în Marea Britanie, din ambele ţări, au declarat că s-ar muta numai având o ofertă fermă de muncă, de la o agenţie sau direct de la o firmă.
Potrivit profesorului Aleksandăr Stoianov, directorul Institutului pentru sondarea opiniei publice Vitoşa, cu sediul în capitala Bulgariei, Sofia, unele anchete anterioare indicau faptul că între 30% şi 50% dintre locuitori doreau să se mute din ţară. În realitate, a spus el, statisticile oficiale din ultimul deceniu arată că, de fapt, numai 6-7% dintre bulgari au plecat.
Există o diferenţă semnificativă între aspiraţie şi a face planuri reale concrete, subliniază BBC.
Profesorul Stoianov şi Gallup Romania au fost rugaţi să elaboreze întrebări care să ofere o imagine mai exactă în legătură cu numărul de persoane din aceste două ţări care doresc să se mute în Marea Britanie, potrivit Agerpres.
Au fost intervievate faţă în faţă peste 1.000 de persoane din fiecare ţară.
BBC comentează că este greu de apreciat o valoare exactă în urm