Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au reţinut pe Şahin Yuksek, asociat unic al firmei Yuksek International Fruct SRL, pe 20 aprilie, pentru dare de mită şi instigare la dare de mită.
Potrivit procurorilor, pe 19 aprilie, Şahin Yuksek a oferit 40.000 de euro, prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Angajatul ANAF a refuzat banii oferiţi de Şahin Yuksek, însă acesta a revenit, în aceeaşi zi, oferindu-i personal 30.000 de euro. EVAZIUNE EN-GROS. Fraudă de 100 MILIOANE DE EURO
Patronul firmei Yuksek International Fruct SRL a fost denunţat de înaltul funcţionar ANAF la Direcţia Naţională Anticorupţie, care a început cercetările în cazul cetăţeanului turc pentru dare de mită şi instigare la dare de mită, acuzaţii care i-au fost aduse la cunoştinţă sâmbătă.
În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a decis să-l aresteze preventiv pentru 29 de zile pe administratorul Yuksek International Fruct SRL.
Schema lui Yuksek
Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, Șahin Yuksek este cunoscut în regiunea Hatay, situată la granița cu Siria, drept “Vameșul” pentru aparatul de influență pe care l-a dezvoltat în vămile românești. Prin acest mecanism, cantități uriașe de legume și fructe au fost introduse la preț subevaluat în țară, ocolind taxele.
Mai departe, mărfurile intrau într-un circuit comercial complicat: vânzări repetate cu adaosuri mici către firme controlate din umbră de aceleași clanuri. În lanțul comercial erau folosite uneori și zece firme pentru îngreunarea controalelor.
Penultima firmă din lanț colecta grosul datoriilor la stat, deoarece aici se făcea saltul de preț. Uneori se punea un adaos și de zece ori mai mare față de cel din vamă, locul pe unde marfa intra subevaluat