de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
22 aprilie 2013 23:34
1 vizualizare
A-A+
Ieri, la cererea oierilor, în regim de urgenţă, la sediul DSVSA Sibiu, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii mai multor asociaţii ale crescătorilor de ovine din judeţ şi conducerea DSVSA Sibiu, reprezentată de Şerban Ţichindelean, director executiv, Gheorghe Măniguţiu, şef birou Igienă - Siguranţa Alimentelor şi Ioan Albu, şef serviciu Sănătate, Bunăstare Animală. Oierii prezenţi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că printr-o Notă ANSVSA din 23 martie 2013, carcasa de miel certificată sanitar-veterinar într-un centru temporar autorizat nu mai poate fi comercializată decât direct către consumatorul final. Cu alte cuvinte, producătorii ar trebui să vină de mână cu cumpărătorii la centrul temporar de tăiere, ca să-şi poată valorifica mieii.
"Consider că este o mare greşeală să obligi consumatorul final din Sibiu sau din Mediaş să se deplaseze în nu ştiu ce sat, unde există un centru temporar autorizat, ca să-şi procure carne de miel. Ar trebui să se revină la procedura din anii trecuţi, când mieii sacrificaţi în aceste centre au putut fi livraţi către pieţele locale. Şi aşa ciobanii ies dintr-o iarnă grea. O astfel de procedură le afectează grav interesele", a spus Ştefan Bahcivangi, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Mărginimea Sibiului". În acelaşi ton a fost şi intervenţia preşedintelui Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine "Mărginimea", Marcel Andrei, care a declarat: "Este o condiţionare absurdă. Dorim o derogare urgentă de la această Notă a ANSVSA, în sensul ca mieii sacrificaţi în centrele temporare autorizate să plece către piaţa locală sibiană în condiţii salubre. Totodată, aici este vorba şi de o încălcare a drepturilor cumpărătorilor de a-şi putea alege singuri de unde să-şi procure mieii de Paşti,