Europarlamantarul Cristian Preda, recent inscris in Fundatia Miscarea Populara, considera ca formatiunile recent aparute pe zona de dreapta, Miscarea Populara si Initiativa Romania Liberala, sunt incercari de gasire a unui nou stil de a face politica, diferit de tanzitia post comunista, dar viitorul lor e foarte incert.
Aceasta incercare, apreciaza Cristian Preda, intr-un interviu pentru Ziare.com, intampina doua impedimente majore: pe de-o parte, legea partidelor politice care face foarte dificila aparitia unui nou partid politic, pe de alta parte, faptul ca aceste noi coagulari nu reusesc "o ruptura de generatie", pentru ca intrarile in politica sunt foarte putine.
In opinia lui Cristian Preda, alegerile europarlamentare vor accentua faramitarea partii de dreapta a scenei romanesti, dar este de asteptat ca in perspectiva prezidentialelor sa asistam la o coagulare impotriva candidatului de stanga.
Pe zona de centru dreapta e agitatie mare. A aparut Miscarea Populara, apare Initiativa Romania Liberala. Care e rolul acestor initative?
Cred ca doua sunt motivatiile. Prima e insatisfactia fata de partidele care isi disputa de mai multi ani incoace identitatea de centru-dreapta, si anume PDL si PNL. Nemultumitii reactioneaza construind platforme politice, care vietuiesc in partide sau graviteaza in jurul PDL sau PNL.
Asta se petrece si pentru ca legea partidelor e foarte constrangatoare si nu ingaduie prea multe optiuni. A doua motivatie tine de cautarea unui nou stil politic, diferit de ceea ce a produs tranzitia postcomunista. Aici e mai greu, fiindca nu exista nici ruptura de generatie, nici foarte multe "intrari" in campul politic. Noutatea e, de fapt, relativa.
Care credeti ca poate fi viitorul acestor miscari si initiative?
Viitorul lor e foarte incert. Cred ca optiunea fundamentala