Odata cu capturarea in viata a celui de-al doilea suspect al atentatelor din Boston, s-a nascut si una dintre cele mai aprinse dezbateri legate de drepturile pe care acesta le poate folosi in aparararea sa. Mai multi alesi republicani cer ca Djohar Tarnaev sa fie privit ca un "inamic combatant", in ciuda cetateniei sale americane.
Capturarea suspectului cecen naste o ampla controversa cu privire la drepturile pe care acesta le poate invoca in apararea sa. Arestarea lui Djohar Tarnaev, in varsta de 19 ani, s-a facut deja fara a i se citi celebra fraza "You have the rights to remain silent, everything you say may be used against you in a court of law, you have the right to consult an attorney...", care i-ar fi permis in mod normal sa pastreze tacerea si sa comunice cu autoritatile doar prin intermediul unui avocat pus la dispozitie.
In cazul Boston, exista voci care, invocand "exceptia de securitate publica", sustin ca norma legala cunoscuta ca "Miranda Rights" nu isi gaseste aplicabilitatea si in cazul lui Tarnaev.
Explozii in Boston: Al doilea suspect va fi interogat fara sa i se citeasca drepturile
"Tratamentul" aplicat teroristului cecen ii ingrijoreaza insa pe aparatorii drepturilor civile, care nu sunt de acord cu acest statut, similar celui al detinutilor de la centrul militar Guantanamo Bay, scrie Le Figaro.
Acest statut de "inamic combatant" permite ca un detinut sa fie incarcerat in Statele Unite pe o perioada nedeterminata, fara proces, sau sa fie judecat de un tribunal militar, si nu civil.
In acest timp, dezbaterile nu schimba cu nimic situatia lui Tarnaev, care si-a revenit partial dupa ranilor suferite si comunica in scris cu anchetatorii.
Odata cu capturarea in viata a celui de-al doilea suspect al atentatelor din Boston, s-a nascut si una dintre cele mai aprinse de