Dragi cititori, mai ales cei de bloguri, cei atintiti cu precadere asupra celor ce apar publicate pe internet, titlul de mai sus pare a fi unul pentru multi dintre d-voastra, unul ingrijorator, unul exagerat, unul nepotrivit in raport cu multitudinea de informatii, cu usurinta cu care putem acum comunica, socializa, datorita acestui nou, modern, rapid si tot mai eficient mijloc de comunicare, numit internet. Nimeni nu contesta rolul tot mai activ al acestuia in viata noastra de zi cu zi, dar, in aceeasi masura, e bine sa fim ponderati, echilibrati, obiectivi, sa nu trecem nepasatori fata de un anumit fel de atitudine, uneori total contradictorie, manipulativa, superficiala si chiar batjocoritoare, cu care incearca (multi dintre cei ce s-au vazut peste noapte analisti, specialisti in varii domenii, scriitori, eseisti sau critici literari) sa trateze temele majore care privesc cultura si spiritualitatea unui popor, oricare ar fi acesta.
De aceea, am considerat mai mult decat oportuna, prezentarea pe prima pagina a noului numar al revistei de cultura si atitudine “Plumb” (aprilie 2013), a eseului intitulat “Internetul pavat cu bune intentii” (aflat la cel de-al doilea episod), care il are ca autor pe scriitorul, poetul si eseistul bacauan Gheorghe Dragan, doctor in filologie.
“Accesul liber la informatie, posibilitatea ”navigarii” pe o ”mare” de cunostinte si rapiditatea detectarii sursei cautate sunt câteva avantaje incontestabile oferite de internet. Constati, însa, si alte lucruri care îti dau de gândit. Dincolo de sistemul de ghidaj extrem de facil, te pierzi în orizontul tuturor surprizelor: idei si date circulând la modul folcloric, preluate tale-quale, fara ”a se face caz” de ideea responsabilitatii personale. Lipsa de autoritate si de spirit critic nu par sa deranjeze; preluarea si interpretarea dupa ureche duc la o devalmasie ”post-moder