Victor Ponta nu trebuie să gestioneze numai guvernarea, ci trebuie să ducă barca unei coaliții confruntate, pe de o parte, cu o agendă mediatică problematizată de performanțele publice ale colegilor de alianţă, iar pe de altă parte, cu disciplina din interiorul partidului.
Congresul PSD, desfășurat vineri și sâmbătă la Sala Palatului, l-a reconfirmat pe Victor Ponta ca președinte al principalului partid aflat la guvernare, fără alt candidat și cu o majoritate covârșitoare. Sala Palatului a fost pavoazată cu atâta roșu social-democrat cât să umple de mândrie patriotică inimile participanților și să aducă aminte unora dintre noi nu atât de 120 de ani de social-democrație, cât de lecțiile de istorie de dinainte de 1989 care povesteau despre continuitatea neîntreruptă a PCR în România, tot din 1893 încoace. Congresul PSD din acest an s-a dorit în mod vizibil un moment de consacrare și de așezare a victoriei USL la alegerile din 9 decembrie, dar și de punere în perspectiva corectă, din punctul de vedere al PSD, a ponderii formațiunilor din coaliție. Să atragă atenția inclusiv partenerilor de guvernare asupra influenței PSD în teritoriu și a capacității de mobilizare a partidului, într-un moment când la ordinea zilei sunt discuțiile despre reforma Constituției și regionalizare, dar și decizia de prezentare la alegerile europarlamentare din 2014 pe liste separate.
Victor Ponta nu are o misiune ușoară, ca proaspăt reales lider al PSD. El nu trebuie să gestioneze numai guvernarea, ci trebuie să ducă barca unei coaliții confruntate cu două seturi de probleme: pe de o parte, o agendă mediatică problematizată de performanțele publice ale colegilor - săptămâna trecută cei doi lideri ai partidelor partenere, Dan Voiculescu și Crin Antonescu, au avut amândoi apariții consistente, primul la TVR 1, al doilea la Digi 24 -, iar pe de altă