Este vorba mai ales despre o criză de identitate, care se manifestă prin fragmentarea partidelor declarate de dreapta. Partidul Naţional Liberal a fost astăzi în centrul atenţiei.
În România fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat astăzi formarea unei grupări în interiorul partidului său național-liberal. Detalii în relatarea Sabinei Fati.
Partidele de dreapta din Romania trec printr-o noua criza. Este vorba mai ales despre o criza de identitate, care se manifesta prin fragmentarea partidelor care se declara de dreapta. PNL, Partidul National Liberal a fost astazi in centrul atentiei, fiindca o grupare din aceasta formatiune a infiintat cu mare fast Initiativa Romania Liberala. Lansarea a avut loc in prezenta fostului presedinte al Romaniei din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu, dar si a actualului sef al Serviciului de Informatii Externe, un fost liberal, venit in anii 2000 direct din tabara socialistilor. In Manifestul Initiativei Romania Liberala se precizeaza ca aceasta noua platforma propune „initierea unui dialog intre oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, in scopul identificarii celor mai bune solutii de construire a unei oferte politice credibile pentru romanii liberali”.
In jurul Initiativei Romania Liberala s-au strins o serie de liberali nemultumiti de liderul partidului lor, prezidentiabilul Crin Antonescu, dar obiectivele enuntate de acesti dizidenti seamana izbitor de mult cu cele ale Micarii Populare, o organizatie facuta la umbra presedintelui Traian Basescu, enervat la rindul sau de partidul din care provine, PDL. In paralel pe piata politica romaneasca mai functioneaza PNTCD, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Forta Civica si Noua Republica. Putem socoti in total cinci partide de dreapta cu doua excrescente: Intitativa National Liberala si Miscarea Populara, a