Evaziunea şi evoluţia costurilor cu energia sunt printre principalele îngrijorări ale industriaşilor din România, alături de accesul la materii prime, eliminarea produselor contrafăcute şi legislaţia privind brevetele, potrivit primelor runde de discuţii avute de către Ministerul Economiei în cadrul proiectului de elaborare a Strategiei de Reindustrializare a României.
Oficialii statului s-au întâlnit până acum cu reprezentanţii a şapte mari industrii manufacturiere. “În funcţie de specificul fiecărei industrii au fost identificate şi analizate o multitudine de alte teme considerate ca fiind prioritare. Printre acestea se numără accesul la materii prime, evoluţia costului energiei, extinderea pe pieţele externe din UE şi extracomunitare, nevoia unor mecanisme de supraveghere a pieţei pentru eliminarea produselor contrafacute şi/sau periculoase pentru mediu şi utilizatori, clarificarea legislaţiei privind brevetele de invenţii, evaziunea ca factor care distorsionează concurenţa în piaţă, precum şi multe altele asemenea. O atenţie deosebită a fost acordată analizei derulării proiectelor finanţate cu fonduri europene în exerciţiul bugetar aflat la final şi propunerilor privind perioada 2014-2020”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu alte ministere pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele ministerul va urma să aducă în dezbatere publică o serie de propuneri proprii.
“În cadrul consultărilor cu reprezentanţii industriei auto s-a convenit înfiinţarea unui grup de lucru care să se întrunească ori de câte ori este necesar pentru a analiza probleme specifice industriei. O propunere similară s-a conturat din partea reprezentanţilor industriei textile, având ca obiectiv revigorarea industriei de in, cânepă, mătase naturală şi lână”, potrivit instituţiei.