Medicii epidemiologi atrag atenția că tot mai mulți părinți refuză să-și mai vaccineze copiii împotriva unor boli cum ar fi pojarul sau rubeola, iar riscurile unor epidemii este în creștere.
Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Pediatrie, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește programul național de imunizare a copiilor, la mai toate bolile. Și asta pentru că părinții nu sunt bine informați sau intră în posesia unor studii eronate cu privire la vaccinuri și la efectele adverse ale acestora. Așa se face că boli considerate ca eradicate în Europa, cum ar fi poliomielita, reapar pe teritoriul țării noastre, sau că ne confruntăm cu epidemii de rujeolă, rubeolă și cu un procent crescut de mortalitate infantilă.
“Pentru a fi eficientă, schema de vaccinare din programul național trebuie să acopere peste 95% din populația care trebuie vaccinată. Din păcate, la nivelul județului, rata a continuat să scadă în ultimii ani. Dacă, până nu demult, schema de acoperire era de 92%, acum ea a scăzut sub acest procent, ajungându-se chiar la 86-88%. La fel se întâmplă și în școlile din județ, unde rata de acoperire era foarte bună, de peste 95%. Acum a scăzut sub 90%. Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, cu mai toate vaccinurile. Dacă, până acum, nu aveam niciun refuz în ceea ce privește vaccinarea bebelușilor împotriva tuberculozei, acum au început să apară probleme. Se duc tot mai multe campanii și se dau tot mai multe informații false despre vaccinuri. În aceste condiții, vor reapare boli considerate eradicate în Europa”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Medicii epidemiologi atrag atenția că tot mai mulți părinți refuză să-și mai vaccineze copiii împotriva unor boli cum ar fi pojarul sau rubeola, iar riscurile u