Şeful FMI vede ca iminentă intrarea României în incapacitate de plată, aşa cum i s-a întâmplat Argentinei în 2001. Economiştii români resping această ipoteză. Profeţia lui Strauss-Kahn este taxată dur de oficialii români, în condiţiile în care aceasta nu se bazează pe cifre relevante.
Citeşte şi:
Mugur Isărescu: Nu există absolut niciun pericol ca România să oprească plăţile externe
Declaraţia directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit căreia ţara noastră împreună cu alte state sunt la marginea prăpastiei din punct de vedere economic a stârnit imediat ample controverse. „Folosirea termenului de iminenţă de către un înalt oficial al FMI este o greşeală", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe. Strauss-Kahn a plasat România în rândul statelor din Europa care se află în situaţia iminentă de a intra în incapacitate de plată. „Ceea ce este dramatic, şi vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România, state în care trebuie redresată situaţia - nu putem continua aşa deoarece încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă -, sunt cele care pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", a declarat Strauss-Kahn la postul elveţian de televiziune TSR.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a reacţionat rapid ieri şi a punctat că România nu se află în pericol de a opri plăţile externe. „Dimineaţă (n.r. - ieri) m-am uitat şi aşa de credibilă a fost ştirea că leul a început să se aprecieze, iar CDS-ul României (n.r. - prima de risc) este mai bun decât al Spaniei", a spus ironic Isărescu. El declarase încă de miercuri că nu crede că există cineva care să se îndoiască de capacitatea României de a rambursa datoria publică. Mai mult, guvernatorul BNR a atras atenţia că şeful FMI se află într-un turneu politic, urmând să participe la alegerile prezi