Vezi
Medicii maramureseni atrag atentia ca foarte multe familii din judet refuza sa isi vaccineze copiii si ca ii supun astfel pe micuti unor mari riscuri de imbolnavire. Opozitia parintilor are ca principala sursa diverse sfaturi de pe internet, care sunt mai apoi aplicate in viata de zi cu zi, chiar daca opiniile postate online nu vin din partea unor specialisti si nu ar trebui considerate informatii autorizate legate de imunizare organismului.
Conform raportarilor facute la nivel de judet, cel mai mare procent de vaccinari se face in maternitate, unde se atinge zona de siguranta de 95%. Maramuresul se situeaza undeva peste media nationala in ceea ce priveste imunizarea, insa specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) arata ca, in fiecare an. numarul micutilor vaccinati este in scadere.
„Acoperirea noastra este undeva intre 88 si 93%. Parerea mea este ca fata de media nationala este o acoperire vaccinala mai buna, dar, din pacate, intr-o tendinta usoara de scadere si constanta in ultimii ani. Principalele motive pentru care copiii nu mai sunt vaccinati, in asa fel incat sa atingem aceasta zona de siguranta, sunt in primul rand refuzul parintilor, apoi neprezentarea la vaccinare si contraindicatiile medicale “, a aratat directorul adjunct al DSP Maramures, dr.Carmen Sima.
Consecintele scaderii numarului de vaccinari se vor vedea in urmatorii ani, cand unele boli transmisibile vor reaparea. „Urmarile sunt foarte clare, pentru ca Maramuresul, Romania si Europa a traversat in ultimii patru ani o epidemie mare de rujeola, o epidemie de rubeola, o epidemie de oreion si, probabi,l vor urma alte boli care pot fi foarte ieftin si eficient prevenite prin vaccinare. Consecinta imediata este reaparitia in populatia umana a bolilor transmisibile care au disparut, unele chiar de decenii “, a adaugat Carmen Sima.
Pentru