Daca aveam un dubiu, acesta nu mai exista. Acum, dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ceea ce avea de spus. Dintr-un motiv pe care nu-l cunoastem, dar il putem intui, Victor Ponta a rupt lantul. Lantul care il tinea legat de liberali. Si, in mod cert, a furat startul in ceea ce priveste alegerile europarlamentare. Ceea ce i-a luat pe toti liberalii prin surprindere. Si acum, evident, urmeaza reactiile. Incepand cu cea a lui Crin Antonescu. Pe tabla de sah a politicii este important de vazut care sunt resorturile intime care l-au impins pe Victor Ponta la acest gest care face valuri in opinia publica.
Daca decizia de a merge separat in alegeri trebuie asumata de catre liderii USL, din ratiuni asupra carora nu mai are rost sa insist, este la fel de adevarat ca o asemenea asumare trebuie, in mod normal, sa fie rezultatul unei dezbateri si decizii colective. Ceea ce nu s-a intamplat. Victor Ponta a preferat sa informeze, el insusi, opinia publica asupra unei decizii, pana la urma, unilaterale. Care nici macar nu stim ca ar fi a PSD. S-ar putea sa avem de-a face cu o decizie personala. In al doilea rand, ceea ce mi se pare si mai important, este momentul ales. Cel al Congresului PSD. Momentul de maxima expunere si putere a presedintelui acestui partid, care conduce un guvern inca deosebit de popular. Si mai relevant este ca, pana la alegerile europarlamentare, se va mai scurge un an.
In anul care urmeaza, pana cand va suna gongul europarlamentarelor, se pot intampla multe. In principiu, indicatorii de popularitate ai guvernului, ai USL-ului si ai celor doua principale partide - PSD si PNL - vor suferi modificari. Unele dintre acestea pot fi chiar dramatice. Rezultatul cercetarilor de piata ne arata, ca de fiecare data la inceputul unui ciclu politic, faptul ca popularitatea USL, in general si a partidului care a dat premierul, in special se afla