Scris de Otilia Șandor - 12 deţinuţi au încheiat cu brio cursul început în ianuarie anul acesta de educaţie preventivă pentru situaţii de calamitate.
Cei 12 au fost incluşi într-un proiect pilot iniţiat de Penitenciarul Oradea şi derulat cu ajutorul pompierilor bihoreni. Cei 12 deţinuţi n regim închis au învăţat toate instrucţiunile pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor calamităţi naturale. Programul de educaţie preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a încheiat vineri, 19 aprilie a.c., cu susţinerea unui test, toţi cei 12 deţinuţi promovându-l.Interesaţi
Testul de evaluare finală a cuprins întrebări despre toate noţiunile generale învăţate de deţinuţi în cele trei luni de curs: incendii, inundaţii, cutremure, alunecări de teren, accidente tehnologice etc. precum şi modul de acţiune în situaţii de urgenţă sau de acordare a primului ajutor.
Scopul acestui proiect pilot este creşterea gradului de conştientizare a persoanelor private de libertate privind riscurile la care s-ar putea expune la un anumit moment şi modul de acţiune în caz de calamităţi.
Se pare că iniţiativa a stârnit interes foarte mare în rândul persoanelor private de libertate de la Penitenciarul Oradea, întrucât mulţi dintre deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a urma şi ei un astfel de curs practic şi folositor. Prin urmare, conducerea Penitenciarului Oradea anunţă că proiectul va continua să fie derulat în unitatea de detenţie pe parcursul anului în curs dar şi în următorii doi ani, în baza protocolului încheiat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor.