Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller.
"Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la Bucureşti.
Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operaţională în 2015.
Îngrijorările privind Baza Deveselu au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.
"Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională", a subliniat Rose Gottemoeller.
Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, "nu există nicio imprevizibilitate privind România", care a fost un "partener foarte important" pentru Statele Unite.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că "există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil". Întrebată dacă "imprevizibilitatea" de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: "Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăz