Elevii din clasele terminale au sustinut astazi proba scrisa la disciplina Limba si literatura romana, la ultima din cele trei simulari ale examenelor nationale stabilite de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Variantele au fost realizate de catre o comisie coordonata de catre inspectorii de specialitate, fiind respectate programele scolare si modelele postat pe site-ul M.E.N. pentru Evaluare Nationala si Bacalaureat.
In ceea ce priveste varianta conceputa pentru elevii din clasa a VIII-a, se poate afirma ca, in ansamblu, aceasta are un grad mediu de dificultate. Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, valorifica un text nestudiat – Bradul si firul de iarba de Cincinat Pavelescu, pe marginea caruia au fost formulate cerinte vizand, in general, intelegerea acestuia. Prima compunere le-a solicitat elevilor sa argumenteze apartenenta poeziei mentionate la specia literara fabula, urmarind anumite repere date, specifice unei astfel de sarcini de lucru.
Cel de-al doilea subiect, caruia i se acorda un total de 36 de puncte, valorifica un text nonliterar, mai exact un fragment dintr-un articol despre brad, realizat intr-un limbaj stiintific. Daca majoritatea cerintelor de la subpunctul A verifica rigoarea cunostintelor de vocabular, morfologie si sintaxa dobandite in anii de gimnaziu, compunerea de la subpunctul B evidentiaza si abilitatile de a relata o intamplare, imaginara sau reala.
In afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, ortografie si punctuatie.
“Consideram ca o nota minima de cinci poate fi obtinuta de catre elevii care mai au inca lacune in pregatire, in timp ce elevii cu o pregatire temeinica, serioasa vor fi rasplatiti cu notele asteptate si meritate”, informeaza conducerea ISJ Iasi.
La simularea probei