O a treia planeta, Kepler-69c, este cu 70% mai mare decat Terra si se roteste in jurul unei stele similare Soarelui nostru. Si ea s-ar putea afla in zona locuibila, dar avand in vedere ca perioada orbitala a ei este de 242 de zile, conditiile existente la suprafata sa ar apropia-o mai degraba de planeta Venus, informeaza stiintasitehnica.com. economica.net
Lisa Kaltenegger, cercetatoare la Institutul Max Planck pentru Astronomie si la Centrul Harvard Smithsonian pentru Astrofizica isi exprima astfel entuziasmul provocat de noua descoperire: ”Aceste planete nu seamana cu nici una dintre planetele Sistemului Solar. Ele sunt acoperite cu oceane nemarginite. Ar putea exista viata acolo, dar ar putea exista si o civilizatie tehnologica? Viata in aceste lumi ar trebui sa fie una subacvatica si ar fi extrem de dificil accesul la metale, electricitate sau metalurgie. Fara indoiala, aceste lumi sunt foarte frumoase, planete albastre rotindu-se in jurul unei stele portocalii, si este posibil ca inventivitatea [fiintelor care traiesc acolo] ar putea impinge tehnologia catre stadia surprinzatoare pentru noi”.
Fiind mai apropiata de astrul central, Kepler-62e, conform modelarilor computerizate, ar trebui sa fie o planeta mai noroasa decat Terra, in timp ce pe Kepler-62f, ar fi nevoie de un puternic efect de sera pentru a incalzi suficient de mult suprafata, astfel incat oceanul sa nu inghete.
Dimitar Sassalov, cercetator la Centrul Harvard Smithsonian pentru Astrofizica explica: ”Kepler-62e este probabil o planeta foarte noroasa si extrem de umeda. Kepler-62f este mai rece, dar are un potential pentru adapostirea vietii. Vestea buna este ca cele doua planete ar trebui sa aiba culori diferite, ceea ce va face mai usoara cautarea semnaturilor pentru viata, in viitor.”
Noile planete descoperite ridica numarul exoplanetelor la 861. Dintre acestea, noua