Printre motivele care stau la baza deciziei microintreprinderilor de a lucra cu o anumita banca se numara oferta de operatiuni bancare curente, cum ar fi conturile curente, platile si incasarile, dar si zona de creditare de unde se asteapta o simplificare a procedurilor si implicit a accesului la credite, reiese dintr-un sondaj al BCR.
Circa 44% dintre repondentii la acest sondaj considera ca oferta de operatiuni curente este principalul motiv pentru care aleg sa lucreze cu o banca, 24% apreciaza ca zona de creditare este determinanta in alegerea bancii iar 16% spun ca sunt importante avantajele non-bancare, de genul trainingurilor, consultantei sau promovarii afacerii.
Pe de alta parte, circa 40% dintre antreprenori considera ca intarzierea la incasarea facturilor reprezinta una dintre principalele dificultati cu care se confrunta, in timp ce aproximativ 39% acuza scaderea cererii interne si aproape 16% accesul dificil la credite.
Per ansamblu, circa 28% dintre antreprenori considera ca afacerile au crescut in anul 2012, 40% ca au ramas constante iar 25% ca businessul s-a redus. Circa 3% dintre antreprenori care au raspuns in cadrul sondajului au declarat ca au inceput afacerea in anul 2012.
Conform BCR, ponderea clientilor care economisesc pe termen lung (1 an sau mai mult) a crescut in ultimele 12 luni, de la 15% la 18%, iar perioada de detinere a unui depozit a crescut de la 18 la 23 luni.
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, are o retea formata din 41 de centre de afaceri dedicate companiilor si 622 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. Banca are peste 2.400 de bancomate (ATM) si 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti (POS).
Banca Comerciala Romana a incheiat anul 2012 cu pierderi de 1,234 miliar