Pretul petrolului Brent a fost pe un trend ascendent de la inceputul anului si pana la finele primei jumatati a lunii februarie, pentru ca apoi sa intre pe un trend puternic descendent, coborand de la aproape 120 de dolari pe baril pana la cca 96-97 de dolari, in ultimele zile ale saptamanii curente. Astfel, petrolul Brent, relevant pentru Europa, a coborat, in ultimele zile ale saptamanii curente, de la maximul pe anul in curs, inregistrat la finele primei jumatati a lunii februarie la minimul ultimelor noua luni.
"Petrolul a marcat in februarie o scadere de cca 4%; in martie a fost volatil, dar la finele lunii a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia; in luna aprilie (de la 1 pana pe 18 aprilie inclusiv), pretul petrolului a cazut cu cca 9,5%", a aratat Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
In opinia sa, mai multi factori au contribuit la aceasta scadere a pretului petrolului: FMI si-a redus estimarile privind cresterea economica la nivel global si a atras atentia asupra agravarii situatiei unor tari europene; economia Chinei a crescut trimestrul trecut cu un ritm sub asteptarile analistilor si investitorilor; UE si Zona Euro au in continuare probleme structurale nerezolvate si nu dau semne ca relansarea va avea loc in curand.
Pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimarile privind cererea globala de petrol pe anul in curs. Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fata de Euro si Yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.
"Este greu de crezut ca tarile mari producatoare de petrol vor fi lipsite