Din 2014, orice persoană fizică din Uniunea Europeană va putea cumpăra terenuri agricole în România. Spre deosebire de Ungaria şi Polonia, România nu a impus o limită în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol care poate fi fumpărată de un cetăţean străin.
În momentul de faţă, cetăţenii străini îşi pot cumpăra terenuri doar dacă îşi înfiinţează o societate comercială în România. De la 1 ianuarie 2014 nu va mai exista această obligativitate şi oricare cetăţean din statele Uniunii Europene va putea cumpăra teren agricol în România.
„Începând cu 1 ianuarie 2014 se va liberaliza comercializarea terenului agricol şi pentru persoanele fizice din Uniunea Europeană, la sugetia diferitelor organizaţii din judeţul Botoşani, am iniţiat împreună cu alţi câţiva colegi parlamentari discuţii pe această temă. Vrem să vedem ce se poate face. Din păcate, aşa cum a fost negociat, noi nu mai putem face prea multe lucruri. Spre deosebire de Polonia sau Ungaria au avut anumite rezerve la negocierile respective, noi nu am pus niciun fel de probleme. Începând de anul viitor, terenul va fi liber la tranzacţionare pentru persoanele fizice din toată Uniunea Europeană”, a spus deputatul Costel Şoptică.
Dacă străinii nu pot fi opriţi să cumpere terenuri în România, parlamentarii intenţionează să promoveze o lege prin care să-i ajute pe români să achiziţioneze suprafeţe cât mai mari de teren agricol.
„Am demarat o serie de măsuri pe care le dorim pentru a ajuta întreprinzătorul român. Se va crea un protocol între Ministerul Agriculturii şi cât mai multe bănci din România, în baza căruia şi cetăţeanul român să poată cumpăra teren iar acel teren să fie suficient pentru gaj la bancă. În acest moment, terenul agricol nu este luat gaj de nicio bancă. Este luat ca şi gaj doar dacă te constitui într-o societate comercială sau altă formă organizată. Vrem să dăm posibilit