TIMIȘOARA. Primarul Nicolae Robu a primit, luni după-amiază, sugestii competente din partea mai multor oameni de cultură care au luat parte la dezbaterea despre Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local.
Doar 500.000 de lei, din care 150.000 de lei pentru tineret și 350.000 de lei pentru restul ONG-urilor. Aceasta este suma disponibilă în acest an pe care o finanțează Primăria Timișoara. În ceea ce privește proiectele, acestea pot să ajungă la ordinul sutelor.
Unii reprezentanți de ONG-uri s-au arătat nemulțumiți de faptul că municipalitatea sponsorizează doar 50% din valoarea proiectelor.
Ar trebui să avem un concept general de politică culturală, așa cum am avut acum câțiva ani Timișoara Open Art City. Noi nu putem cu 50% să ne angajăm în proiecte culturale. Să știți că fără tineri nu vom face treabă, iar cu Festivalul Cârnaților nu vom face treabă. Vă rugăm să vă gândiți că nu ne descurcăm cu o co-finanțare de 50%, i-a spus primarului scriitorul Daniel Vighi.
Nicolae Robu i-a răspuns că până la finele anului vom avea o strategie culturală. Nu putem să finanțăm tot ce e bun pe lume, trebuie să finanțăm și ce e valorizabil, a spus primarul.
Propun ca alocările financiare să meargă și către PFA, nu doar către persoanele juridice, cum sunt pictori sau scriitori care nu fac parte din organizații, a propus Vighi.
În această privință, primarul spune că are deschidere și că se va consulta cu juriștii Primăriei să vadă ce prevede legea.
Daniel Vighi i-a mai reproșat primarului că proiectele culturale intră în aprilie la finanțare, iar în decembrie trebuie finalizate, însă Robu i-a răspuns că, din păcate, anul acesta s-a întârziat cu legea bugetului.
Politicul să-și delege oameni competenți să nu avem discuții, e un sfat pe care îmi perm